3 Tips bij het ontwikkelen van een custom WordPress thema!

Als u op zoek bent naar een WordPress thema, zijn er heel wat opties beschikbaar. U kunt kiezen uit de vele mooie en creatieve ontwerpen op Themeforest of op de officiële website van WordPress! Als dat nog niet genoeg is, geen nood; in dit artikel zult u zien hoe gemakkelijk het maken van uw eigen thema’s geworden is met deze 3 tips.

1. U hebt verschillende methodes, het gaat om welke het beste bij u past

Bent u geïnteresseerd in het ontwikkelen van uw eigen WordPress thema? Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De gemakkelijkste manier is bijvoorbeeld met een child theme, wat betekent dat er geen code wijzigingen op WordPress zelf hoeven te worden aangebracht!

Er zijn ook andere manieren, zoals het wijzigen van de kern bestanden van WP of het maken van een aangepast thema vanaf nul. Hieronder ziet u alles op een rijtje:

Het aanpassen van een bestaand WordPress-thema

Waarom uw site toevertrouwen aan een onbekende ontwikkelaar als er een kant-en-klaar thema op de markt is? Als u alleen functionaliteit nodig hebt, dan is deze optie prima geschikt. Met gevestigde kaders en structuren – zoals die in WordPress Thema’s te vinden zijn (hoewel niet uitsluitend hiertoe beperkt) – kunnen ontwerpers snel veranderingen aanbrengen zonder zelfs maar enige technische kennis te hebben!

Bonus tip: Als u niet wilt dat al uw veranderingen bij een site-update gereset worden, maak dan gebruik van een child theme. Dat zal het bijwerken vergemakkelijken!

Een starter-thema gebruiken

Een starter theme is een sjabloon of startpunt voor uw WordPress website. Deze thema’s bevatten alleen het hoogstnoodzakelijke: ze zijn eenvoudig met een minimale styling en functionaliteit, zodat u gemakkelijk veranderingen kunt aanbrengen zonder dat u enige kennis van coderen nodig hebt! Een populaire optie zou Underscores kunnen zijn (een uitgeklede versie), dat al sinds 2010 bestaat – als dit type thema u interesseert, overweeg dan om het te gebruiken als een introductie in het ontwikkelen van websites op uw eigen voorwaarden door zelf HTML-code te bewerken. Maar als u niet weet hoe u CSS en HTML moet coderen, dan gaat dit een beetje te ver voor iemand die net begint met zijn website ontwerp vaardigheden!

Alles ‘from scratch’ bouwen

Uw eigen sjabloon bouwen is een geweldige manier om het te maken tot wat u nodig hebt. Het kost meer tijd, maar als het klaar is en alle functies juist ingesteld – kan het niet alleen gebruikt worden voor een website of app voor persoonlijk gebruik – maar als het goed gedaan is dient het ook als iets om toekomstige projecten mee te beginnen!

 

2. Maak een thema die u in de toekomst kunt updaten

Als ontwikkelaar van WordPress thema’s wilt u er zeker van zijn dat uw gebruikers hun site zonder veel moeite kunnen bijwerken en onderhouden. Dat betekent dat u hen snel toegang geeft tot de kleine veranderingen die in elke release worden aangebracht, in plaats van dat alles in één keer wordt veranderd als er vaak nieuwe versies uitkomen, wat helpt om op de hoogte te blijven van patches van beveiligingsinbreuken of andere complicaties. Het is daarom belangrijk dat je een thema zo bouwt dat je hem in de toekomst kunt updaten.

 

3. Maak snel en makkelijk aanpassingen met een visual content editor

De Visual Content Editor is een geweldig hulpmiddel voor ontwikkelaars die willen zien wat ze aan het bouwen zijn terwijl ze hun site ontwikkelen. Dit betekent dat u de inhoud van uw website met gemak kunt bewerken, zonder dat u ook maar enige technische kennis hoeft te hebben! Het komt voorgeïnstalleerd op de meeste WordPress thema’s. Als het niet zo is kunt U ook plugins vinden die u in staat stellen dit op uw site mogelijk te maken.

Met een Visuele editor kunt u in enkele minuten professionele websites maken. Denk dan dus aan video’s en sliders die perfect zijn voor elk soort webdesign, waardoor mensen langer op uw site zullen willen blijven rondhangen!

Er zijn heel wat premium en gratis WordPress plugins die u kunnen helpen om mooie aanpassingen aan uw website te verrichten. Sommige populaire zijn bijvoorbeeld Elementor of Divi; maar er zijn er nog veel meer die de moeite waard zijn om te bekijken!

 

Zo maakt u dus in no-time een unieke WordPress-site

Er zijn veel wegen die men kan bewandelen bij het maken van een aangepast WordPress thema. De gemakkelijkste manier is door gebruik te maken van child themes en starter themes, die gebruikers zonder enige ervaring met coderen in een handomdraai toegang geven tot alle functies! Als u nog steeds op zoek bent naar iets dat “from scratch” gebouwd is, dan kan ons team bij ART4WP u helpen – wij hebben aan talloze projecten gewerkt, van landingspagina’s tot en met complexere websites zoals lunch.nl. Wat het ook is wij staan voor u klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op om te brainstormen over uw project.

Aanbevolen voor jou